Израелският премиер Бенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949

...
Израелският премиер Бенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949
Коментари Харесай

Нетаняху забави темпото по въпроса със съдебната реформа на Израел

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху  Бенямин Нетаняху Бенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 година в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и разгласи през днешния ден намаляване на проекта си за промяна на правосъдната система, съобщи Ройтерс. Това красноречиво демонстрира, че Нетаняху е решил да отстъпи под натиска на невиждани митинги, обхванали цялата страна от повече от два месеца, и в отговор на опасения, изразени от западните съдружници, отбелязва организацията, представена от Българска телеграфна агенция.

Тъй като разполага с парламентарно болшинство, Нетаняху изглеждаше подготвен да ратифицира пакета от промени преди Народното събрание да излезе във почивка на 2 април. Сега обаче множеството промени ще бъдат отсрочени за 30 април, когато Народното събрание ще бъде призован още веднъж, споделиха в изказване Нетаняху и членовете на религиозно-националистическата му коалиция. 

Законопроектът, който се предвиждаше да бъде утвърден през идните две седмици, щеше да се отрази отрицателно на метода за асортимент на съдии в Израел, което е и в основата на полемиката, провокирана от промяната. Според критици по този метод Нетаняху се пробва да ограничи независимостта на съдилищата, а съгласно него това е методът да се реализира баланс сред разделянето на управляващите. В днешното си изказване обединението употребява по-умерен език спрямо този в формалния законопроект, разгласен на 4 януари, само че сподели, че ще продължи да ревизира пълномощията на съдиите в комисията за асортимент, с цел да може да наложи по този начин нареченото " автоматизирано несъгласие “ върху номинациите за поста.

В изказването също по този начин се означават промените, направени в законопроекта по време на вчерашната парламентарна сесия. Според тях комисията за асортимент ще бъде разширена от 9 на 11 членове, както беше в началото планувано, само че съставът ѝ ще има за цел да ограничи евентуалното въздействие на държавното управление.

По-рано законопроектът предвиждаше комисията да включва трима министри от държавното управление, двама депутати от обединението и двама общественици, определени от държавното управление, с което да се реализира оптимално болшинство от 7-4 гласа. Според променения формат на законопроекта се планува комисията да бъде формирана от трима министри от държавното управление, трима депутати от обединението, трима съдии и двама депутати от опозицията, с което може да се реализира по-крехко и нестабилно болшинство от 6-5 гласа за държавното управление.

Измененият законопроект също по този начин планува, че не повече от двама съдии във Върховния съд могат да бъдат назначавани посредством постоянно гласоподаване по време на дадена сесия на Народното събрание. Всякакви спомагателни назначения ще би трябвало да бъдат утвърдени с болшинство, което да включва най-малко един арбитър и един народен представител от опозицията, които са членовете на комисията за асортимент.  

Нетаняху прикани опозицията да премисли решението си да бойкотира гласуването на утвърждението на проектозакона в парламента и да предизвиква митингите по улиците, достигнали и до редиците на израелската войска, която нормално не се обвързва с политиката.

" Протягаме ръка на всеки, който откровено е угрижен за националното единение и за реализиране на единодушие “, се споделя още в изказването на обединението. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР